Jste zde

Domů » Salzburger Sportwelt Amadé

Goldegg im Pongau

Rakouská obec Goldegg im Pongau se skiareálem

Obec Goldegg im Pongau s cca 2 500 obyvateli leží v rakouském okrese St. Johann im Pongau, ve spolkové zemi Salcbursko. Nachází se na řece Salzach a je nejzápadnějším a nejvýše položeným místem v údolí Salzachtal. K obci patří ještě místní části Altenhof, Boden, Buchberg, Enkerbichl, Hasling, Hofmark, Maierhof, March, Mitterstein, Oberhof, Schattau a Goldeggweng.

Leží na severní straně Salzachu, a to především ve dvou postranních údolích, jejichž potoky na východ od obce vtékají do Salzachu. Seebach vtéká do 5 ha velkého jezera Goldegger See a severním směrem pak potok Wenger.

Jednou z místních zajímavostí je hrad, který byl přestavěn v roce 1821 na úřední budovu rakouské monarchie. Bývalá hradní kaple byla pravděpodobně přeměněna na dům pro služebnictvo. Do roku 1854 zde bylo sídlo salcburských úředníků, v roce 1856 daroval císař František Josef vnitřní vybavení Rytířského sálu muzeu Carolino Augusteum v Salcburku.

Skiareál Goldegg u hory Buchberg je malý a klidný. Užijete si tady příjemné lyžování bez velkého ruchu, který najdete v sousedních větších střediscích. Patří k lyžařské oblasti Salzburger Sportwelt ve Ski Amadé, a má asi 10 km sjezdovek se 4 lyžařskými vleky.