Jste zde

Domů » Dachstein / Schladming

Schladming

Rakouské středisko Schladming a okolí
Autor: nonanet

Městečko Schladming v okrese Liezen se nachází v horní části údolí Ennstal, při ústí Talbachu do řeky Enns, v nadmořské výšce 706 m. Celkový ráz tohoto města v Horním Štýrsku je předurčen horským masivem Dachstein na severu a pohořím Nízké Taury (Niedere Tauern) na jihu.
Na sever od něj se nachází středisko Ramsau am Dachstein, na východ Haus, na jih Rohrmoos - Untertal a na západ Pichl - Preunegg.

První písemné zmínky o obci pocházejí z roku 1180, městská práva obdržela na počátku 14. století. Díky rozšíření železniční tratě roku 1875 se město začalo postupně rozvíjet v centrum cestovního ruchu a zimních sportů. První horská chata "Hochwurzenhütte" byla otevřena roku 1920 a první lyžařský vlek na Planai byl slavnostně uveden do provozu v roce 1953.

Městské muzeum sídlí v budově z roku 1661, která byla původně používána pro umístění nemocných horníků a pozůstalých při nehodách horníků. Dnes se zde konají zajímavé výstavy o hornické historii a selských válkách reformace a protireformace. Nedaleko od budovy je venkovní prostor s malou zahrádkou s výpěstky léčivých bylinek. Můžete tady obdivovat i staré historické pracovní nástroje.

Budova místní radnice byla původně postavena v roce 1884 knížetem Augustem von Sachsen-Coburg und Gotha jako lovecký zámeček. Zbytky opevnění se datují do roku 1629, můžete vidět bránu "Salzburgertor" a jednu z kruhových věží.
Katolický farní kostel byl postaven v pozdně románském období, v letech 1522 - 1532 byl rozšířen na trojlodní kostel.

Také místní zvyky a tradice jsou v obci velmi rozšířené. Například "Perchtenlauf" během noci Tří králů je nedílnou součástí života obyvatel. I masopustní rej, svěcení větviček a slavnostní průvod, oslava Velikonoc a vzkříšení Krista jsou stále populárními zdejšími zvyky. Daleko za hranicemi je znám i každoroční adventní zvyk s čerty "Krampus" - největší Krampus v Rakousku!

Ve Schladmingu najdete spoustu způsobů, jak strávit volný čas. Planai představuje jakési centrum největšího lyžařského spojení v Rakousku - Skiwelt Amadé. Konalo se zde již mnoho závodů Světového poháru, a také třeba Mistrovství světa v lyžování roku 1982.
A opět roku 2013 se tu bude konat Mistrovství světa v alpském lyžování.

Další zajímavostí jsou osvětlené noční lyžařské tratě anebo sáňkařské dráhy. Nádherné běžkařské bílé stopy podél řeky Enns, přírodní kluziště, jízdy na saních tažených koňmi, curling, paragliding anebo lety horkovzdušným balónem. To všechno budete mít možnost zažít na vlastní kůži, rozhodnete-li se strávit svou zimní dovolenou právě v tomto středisku.

V létě se zde otevírá skutečný a opravdový ráj pěším turistům. Horolezci, vyznavači běhání, milovníci silniční cyklistiky i jízdy na horských kolech, stejně jako hráči tenisu, přátelé jízdy na koni, golfu, squashe, plavání, rybaření a mnoha dalších sportovně rekreačních aktivit si ve Schladmingu přijdou na své.

Místo

Schladming 47° 23' 24.0324" N, 13° 41' 2.7204" E
Location