Jste zde

Domů » Salzburger Sportwelt Amadé

Pruggern v zimě

Rakouská zima kolem Pruggernu

Obec Pruggern ve štýrském okrese Liezen se nachází v údolí Ennstal, mezi městečky Gröbming a Schladming, na ploše 22 km2 v nadmořské výšce 690 m. Dnešní obec byla založena v roce 1850 a v současné době představuje oblíbené rekreační středisko v Dachsteinských Taurách s opravdu bohatým programem těch nejrůznějších rekreačních aktivit, zejména pro mladé rodiny.

Oblíbeným cílem výletů v bezprostřední blízkosti Pruggernu je ledovec Dachstein. Podrobnější informace o tomto mohutném horském bloku ve východních Alpách načerpáte během putování po tamní naučné turistické cestě s 26 informačními tabulemi. Nezapomeňte ale za žádných okolností na vhodnou obuv a oblečení! Nezapomenutelným zážitkem je návštěva obří dachsteinské ledové jeskyně Rieseneishöhle.

Galsterbergalm, oblíbený v létě pěšími turisty a milovníky horských kol, se v zimním období mění na perfektní místo k lyžování a sáňkování. Plošší sjezdovky jsou určeny pro začátečníky, ale permanentní závodní dráha je doslova výzvou pro profesionály a milovníky rychlosti.

Jsou zde ale i skvělé podmínky pro lyžování v hlubokém sněhu a díky všem těmto zmiňovaným výhodám se oblast kolem Pruggernu těší veliké popularitě mezi zimními hosty. Pro ty nejmenší je vybudována u dolní stanice lanovky Pirkllift lyžařská školka s pojízdným pásem, dětským hřištěm a kolotočem - zábava je tady na prvním místě.

Zábava je zaručená na 5 km dlouhé sáňkařské dráze, která je neustále udržovaná v perfektním stavu. Půjčovna saní se nachází přímo na místě.

Zlatým hřebem je ale především noční lyžování a noční sáňkování na Galsterbergu. V úterý, čtvrtek a sobotu od 19 do 21:45 hodin mám jedinečnou příležitost vyřádit se na osvětlené sjezdovce a na sáňkařské dráze. Pohled na osvětlený noční Ennstal a čirý noční vzduch – to jsou zážitky a zkušenosti, které lze jen stěží popsat slovy. Večer je pak nejlepší strávit v některé z útulných horských chat s přáteli.

Místo

Pruggern 47° 25' 23.0304" N, 13° 52' 32.232" E
Location