Jste zde

Domů » Dachstein / Schladming

Mandling, 2. část

Úchvatné okolí řeky Enns

Vesnička Mandling má za sebou opravdu zajímavou historii. Městečko zažilo během své existence mnohem více než ostatní, a dokonce i větší obce. Navíc se zdá, že územní rozloha Mandlingu, který zasahuje do dvou spolkových zemí, do Salcburska a Štýrska, jen ztěžuje způsobilost obou zemí ve vztahu k tomuto území.

Jelikož byla tato oblast kdysi jihovýchodní hranici Bavorského státu, narazíte tady ještě na kamenné svědky z těchto časů, na tzv. "Ennsklause". Řeka Enns zde na své cestě k východu vytváří až 5 metrů vysoké zářezy a zadržuje zde vodní masy o milionech krychlových metrů vody, které sloužily tehdejším obyvatelům k přepravě dřeva a soli až do země u Ennsu.

Málokdy si někdo pomyslí, že Mandling nějak souvisí také se sopkou. A přesto moderní objevy tamní horniny poukazují na skutečnost, že tu před desítkami milionů let bývaly aktivní sopky. V obci se také nacházejí staré indicie, které naznačují, že celá oblast měla v minulosti velký význam jako pohraniční pevnost.

Na základě informací místních obyvatel byl také v poslední době nalezen hraniční kámen, sloužící s velkou mírou pravděpodobnosti jako podstavec pod dřevěným schodištěm. Dnes je tento hraniční kámen kulturním pokladem a obdivovaným výstavním exponátem.

Místo

Mandling 47° 24' 14.4684" N, 13° 34' 35.4036" E
Location