Jste zde

Domů » Dachstein / Schladming

Haus im Ennstal

Haus im Ennstal v Rakousku

Hornoštýrská obec Haus im Ennstal se rozprostírá v okrese Liezen na ploše 82 km2, v nadmořské výšce 774 metrů. Centrum obce se nachází v údolí Ennstal v regionu Dachstein-Tauern, ve Schladmingských Taurách.
Obec Haus se skládá z místních částí Lehen, Oberhaus, Oberhausberg, Markt Haus, Hauserberg, Hauser Kaibling, Ennsling, Gumpenberg, Niederberg, Ruperting, Höhenfeld, Weißenbach, Sonnberg a Birnberg.

Jako důležité křesťanské centrum má toto městečko tisíciletou historii, kterou dodnes připomíná zvláštní atmosféra tohoto místa. Již v roce 927 se objevuje o této obci severně od řeky Enns první písemná zmínka.
Haus im Ennstal je dnes nádherné rekreační zimní i letní středisko se všemi typy ubytování jako jsou hotely, penziony, apartmány, rekreační domy, ubytovny pro mládež i horské chaty.

Krásný barokní farní kostel s kaplí sv. Kateřiny v samém středu obce a mnoho dalších hodnotných staveb tvoří velmi zvláštní obraz tohoto městečka. Kostel je zasvěcen Svatému Janu Křtiteli a je to jedna z nejstarších církevních staveb v horním Ennstalu. Uvnitř můžete spatřit nesmírně vzácný románský krucifix z 12. století. Ve filiálním kostele sv. Markéty v Oberhausu je pak i proslavená tamější dračí kazatelna.

O nesmírném historickém bohatství této obce s právem pořádání trhů, a zejména o náboženském umění a kultuře, se hodně dozvíte v děkanském muzeu na katolickém farním nádvoří. Seznámíte se zde třeba i s pověrami z dávné minulosti. O rozvoji zimních sportů, zejména v okolí hory Hauser Kaibling, vás bude informovat muzeum Wintersportmuseum na náměstí Schlossplatz. Sídlí v bývalé staré sýpce s názvem "Troadkasten".

Domovskou horou této obce je Hauser Kaibling s výškou 2015 metrů, která je součástí lyžařského areálu Schischaukel Hauser Kaibling - Planai - Reiteralm - Hochwurzen. V zimě hraje v celé oblasti a zejména na Hauser Kaiblingu hlavní roli bezpochyby lyžování. Nádherné sjezdovky a nádherné stopy pro běh na lyžích si tady můžete vychutnat naplno. Pravidelně se zde konají závody Světového poháru žen v lyžování.

Přes 300 km běžkařských stop, jak klasických, tak i bruslařských, to je zkrátka běžkařský ráj. Kouzelná zimní krajina a průzračný čerstvý horský vzduch jsou dozajista perfektní kulisou zimních procházek s rodinou nebo s přáteli.
V létě se četné cyklostezky v okolí, vedoucí přes krásné vesnice, střídají s dobře značenými turistickými a horskými túrami přes Schladmingské a Dachsteinské Taury. I golfisté si zde přijdou na své.

Místo

Haus im Ennstal 47° 24' 33.3396" N, 13° 46' 2.5428" E
Location