Jste zde

Domů » Salzburger Sportwelt Amadé

Dovolená ve Wagrainu

Rakouské městečko Wagrain

Městečko Wagrain se nachází v okrese St. Johann im Pongau, leží asi 9 km od okresního města, v rakouské spolkové zemi Salcbursko. Obec se rozkládá v nadmořské výšce 838 metrů a skládá se z místních částí Hof, Hofmarkt, Vorderkleinarl a Schwaighof, kde narazíte i na vodopády.

Ve středověku bylo okolí obce důležitou oblastí hornictví. Dnes je bezpochyby tím nejdůležitějším ekonomickým faktorem celé oblasti turistika a vůbec cestovní ruch. Středisko je součástí zimního sportovního areálu Amadé v oblasti Salzburger Sportwelt.

Pamětihodnosti

Obecní farní kostel je raně gotická církevní stavba, pocházející ze 14. století. Hlavní oltář byl postaven roku 1976. V roce 1616 byl postaven filiální kostel, který doslova září v barokním slohu a je zasvěcen svatému Františkovi.

První zmínka o místním zajímavém domě se objevuje ze "šera dávnověku" v roce 1776, kdy je zmíněn "Aignerhaus", nyní nazývaný domem Karla Heinricha Waggerla. Slavný spisovatel a jeho žena Edith v něm žili od roku 1920 a právě tady vzniklo mnoho jejich literárních děl.

Zimní aktivity

V zimě nabízí místní lyžařský areál spolu se Ski Amadé jedno z největších lyžařských středisek v Rakousku. Asi 860 kilometrů upravených sjezdovek s 260 vleky a lanovkami pro lyžaře a snowboardisty zaručuje, že se bez dlouhé čekací doby dostanete až na vrcholky, odkud vedou dolů skvělé sjezdovky.

Ani vyznavači běhu na lyžích se samozřejmě nebudou cítit ve Wagrainu o něco ochuzeni. Plně k dispozici zde mají na 200 km běžkařských tratí. Doporučuje se zejména tzv. Tauernloipe.

Její délka je kolem 50 km a trasa vede velmi rozmanitým terénem. Tato trasa je nejen unikátní překrásnou panoramatickou výhlídkou, ale slouží také jako výchozí trasa k dalším a neméně zajímavým místům v širokém okolí. Asi stejně oblíbená je i tzv. Wanderloipe na Kleinarl.

Bruslaři se určitě vydají na kluziště u spodní stanice lanovky "Flying Mozart", kde je i večerní osvětlení. Romantici zase určitě nevynechají projížďku na saních tažených koňmi zasněženou zimní krajinou. Sáňkařská dráha o délce 3 km a hřiště pro curling jen doplňují celkovou nabídku řady zimních sportů.

Letní aktivity

V letním období vynikajícím způsobem uvítá turisty na 140 kilometrů perfektně značených turistických tras a procházkových stezek. Horské svahy a vysokohorské pastviny – almy, nabízejí rekreantům krásný výhled. Uvidíte třeba jezero Tappenkarsee s křišťálově čistou vodou.

Horolezectví, trekking, jízdy na kole, Flying Fox, canyoning, rafting, horská kola a mnoho dalšího nabízí svým letním hostům Wagrain. Tahle obec se právem stala velmi oblíbenou prázdninovou destinací pro sportovce dobrodruhy, pro milovníky přírody i pro celé rodiny.

Vodní park

Vodní svět Wasserwelt Amadé je oblíbeným místem malých i velkých návštěvníků. Vnitřní aquapark a venkovní plavecký bazén s tobogány jsou rájem pro milovníky vody a světa sauny, který určitě navrátí zpět unaveným svalům jejich sílu. Vodní radovánky jsou zde zaručenx - ať už venku sněží nebo třeba svítí slunce!