Jste zde

Domů » Dachstein / Schladming

Zima začala na Planaii!

Planaiská sjezdovka

Ze zimního ski-openingu se i v tomto roce ve Schladmingu stal podzimní ski-opening. V neděli 23.10. 2011 si mohla poprvé v nové sezóně zalyžovat i veřejnost. Schladmingský Planai je známý tím, že zima zde vždy začíná velmi brzy. Perfektní zasněžovací zařízení "Planaiských sněhuláků" a nízké teploty posledních dní to umožnily.

Zatímco v údolí je krátce před dokončením nový "Park Planai" pro nadcházející Mistrovství světa, nahoře se již dá lyžovat. 8-sedačková lanovka Märchenwiesebahn je již v provozu pro veřejné lyžování. Dostanete se k ní po silnici Planai-Straße (Fastenberg), mýtný poplatek samozřejmě neplatíte. Parkovacích míst je v prostoru Planaihofu dostatek. Pro občerstvení je otevřená horská chata „Onkel Willy’s Hütte“.

Pro laika se to může zdát neobvyklé, ale díky tomuto časnému zasněžování je položen nezbytný základ pro sněhovou pokrývku. Na jedné straně je tím garantováno lyžování po dobu Vánoc, na druhé straně i pro celou další sezónu. Tento základní sníh musí ležet v každém případě, bez ohledu na to kdy.

Kromě toho Planaiské lanovky jako jedna z prvních lyžařských oblastí provozují tzv. "ressource sněhový management", který umožňuje, že během velmi krátké doby je vyrobeno množství sněhu, které zaručuje optimální sněhovou pokrývky na sjezdovkách. Přístroje na sjezdovkách změří během jízdy sněhovou pokrývku po metru čtverečním. Tak bylo možné v několika málo dnech připravit i sjezdovku kolem vrcholku Planaie.

Místo

Onkel Willy’s Hütte 47° 22' 15.9456" N, 13° 43' 17.7348" E
Location