Jste zde

Domů » Salzburger Sportwelt Amadé

St. Veit im Pongau

Rakouská obec St. Veit im Pongau

Rakouské městečko St. Veit im Pongau se nachází v okrese St. Johann im Pongau, v rakouské spolkové zemi Salcbursko. Má celkovou rozlohu 57 km2 a žije v něm asi 3400 obyvatel.

Leží v nadmořské výšce 764 metrů na říčce Salzach a díky své poloze na náhorní plošině patří mezi ty vůbec nejslunnější lokality celé oblasti.

Historie

Díky těžbě měděné rudy je velmi pravděpodobné, že již ve starší době bronzové, tedy někdy kolem roku 2000 př.n.l., zde existovala na Klingbergu malá osada. Osada kolem kostela zřejmě vznikla na náhorní plošině někdy v období 800 až 1000 n.l..

První písemná zmínka o Sankt Veitu se objevuje v roce 1074. V časech násilného vystěhování evangelíků v roce 1731 muselo asi 3.100 obyvatel protestantského vyznání z donucení opustit své domovy v Goldeggu a Sankt Veitu. Většina z nich našla nový domov ve Východním Prusku.

Zajímavosti

První postavený kostel se tu objevil s největší pravděpodobností někdy mezi roky 850 - 950 a byl vybudován v románském stylu. Tento kostel byl zničen požárem v roce 1334 a roku 1400 jej nahradila větší gotická bazilika.

Dodnes dochovaná čtyřlodní stavba je v současnosti jedinou svého druhu v celém Salcbursku. Obzvláště pozoruhodná je červená osmiboká křtitelnice z roku 1500 a fresky v sakristii, pocházející z časů 14. až 17. století.

Vlastivědné muzeum Seelacken podává svým návštěvníkům informace o 4000 let staré historie oblasti a o téměř tři desetiletí trvajícím pobytu spisovatele Thomase Bernharda, který pobýval jako pacient v plicním sanatoriu Grafendorf. Zvláštní tematické výstavy, stejně jako i ty nejrůznější kulturní podniky, jen doplňují místní skvělou přehlídku kulturních akcí.

Mezi další místní pamětihodnosti je nutno zařadit také klášter Panny Marie, mlýn Seelakenmühle, důl Sumpfau, chráněnou přírodní rezervaci "Paarseen - Schuhflicker - Heukareck", přírodní památník " Sommerlinde beim Haidachgut" a četné kapličky, boží muka a kříže u cest.

Aktivity

V letním období si tady návštěvníci mohou vyzkoušet curlingovou dráhou, tenisový kurt, fotbalové hřiště, hřiště na volejbal, organizují se zde jízdy na koni a je tu pochopitelně i možnost plavání. Mnoho dobře značených cyklotras, tratě pro horská kola a turistické stezky vedou nádhernými lesy a přímo divukrásnou krajinou kolem obce.

V zimě nabízí místní sportovní areál uprostřed Amadé skvělé příležitosti k lyžování, snowboardingu, k běžkám nebo sněžnicím. Vyrazit také můžete do okolních skiareálů Salzburger Sportwelt, Hochkönigs Winterreich, Gasteinertal, Großarltal nebo Schladming.

Sankt Veit im Pongau je ideálním výchozím bodem i pro hezké výlety do okolních oblastí, zvláště oblíbenými destinacemi jsou sousední obce Schwarzach im Pongau, Wagrain anebo okresní město St. Johann im Pongau.

Místo

St. Veit im Pongau 47° 19' 44.1624" N, 13° 9' 12.906" E
Location