Jste zde

Domů » Salzburger Sportwelt Amadé

Schwarzach im Pongau

Amadé a Schwarzach im Pongau

Schwarzach im Pongau je obec v okrese St. Johann im Pongau, v rakouské spolkové zemi Salcbursko. Nachází se mezi místy Goldegg a St. Veit, v krásném a malebném údolí řeky Salzach, a žije zde kolem 3,5 tisíce stálých obyvatel.

Historie

První písemná zmínka o dnešní obci Schwarzach im Pongau se objevuje v roce 1074. Na levém břehu Salzachu, na předsunutém kuželovitém kopci, stávala již ve středověku tzv. "Turm zu Schernperge", dnešní zámek Schernberg. Již ve 12. století, přesněji v roce 1193, se historici setkávají se jménem jistého Adalbera de Schernberge.

I když se Schwarzach může pochlubit opravdu dlouhou historií, je to obec poměrně mladá. Teprve 2. června 1906 byl Schwarzach na základě císařského dekretu oddělen od St. Veitu im Pongau, a byla mu udělena samostatnost.

Zajímavosti

Obzvláště pozoruhodný je bezpochyby místní zámek Schernberg. Původně to byl hrad, jak dokládají listiny z roku 1193, ale během 16. století byl částečně přestavěn a rozšířen na zámek. V 19. století pak následovala celková rekonstrukce.

V roce 1845 ho od knížecího arcibiskupa Friedricha von Schwarzenberga odkoupil nejprve pivovar, poté v roce 1850 Nemocniční a charitativní ústav pod péčí milosrdných sester (Společnosti dcer křesťanské lásky). Dnes je z něj zařízení sv. Vincenta pro postižené s péčí sester Vincentek.

Místní farní kostel z 18. století byl postaven v letech 1736 až 1741. Uvnitř se nalézá barokní oltář. Kostel byl přestavěn po požáru v roce 1981.

V Tauernském železničním muzeu si můžete prohlédnout různé exponáty z historie tamější železniční Tauernské tratě.

Dovolená a aktivity

Pod názvem "Salcburská sluneční terasa" (Salzburger Sonnenterasse) je městečko Schwarzach im Pongau mezinárodně známé jako vynikající letní i zimní středisko. Obec je také proslulá divukrásnou okolní přírodou a čistým vzduchem.

Mnohé rekreační aktivity, jako je např. jízda na koni, tenis, rafting a canyoning, lukostřelba, plavání, turistika, golf, lama trekking, rybaření a nespočet zimních sportovních aktivit, lákají každoročně neskutečné množství návštěvníků z celého světa právě do Schwarzachu.

Obklopen krásnými horami leží Schwarzach přímo u cyklistické stezky Tauernradweg, a je také cílem jedné z jejích etap. Trasa do Werfenu je ideální i pro rodiny s dětmi na kole, po cestě narazíte nejen na krásné koupaliště, ale i na mnoho zajímavostí.

Centrální poloha uprostřed oblasti Ski Amadé s 270 vleky a lanovkami, a 860 km sjezdovek, nabízí ty nejlepší podmínky pro lyžování. Běžkařský ráj v bezprostředním okolí, curling, bruslení a skoky na lyžích ještě doplňují pestrou zimní nabídku.

Místo

Schernberg, Schwarzach im Pongau 47° 19' 31.4112" N, 13° 8' 20.2056" E
Location