Jste zde

Domů » Salzburger Sportwelt Amadé

Radstadt, 1. část

Železnice Bischofshofen

Radstadt bývá označován jako "staré město v horách" a leží v údolí Ennstal v salcburském Pongau. Je proslulý a známý jako oblíbené místo zimních sportů, rozprostírá se na ploše o rozloze přibližně 60 km2 a žije tady skoro 5 tisíc obyvatel. Leží pouhých 70 km od města skladatele Mozarta - Salzburg.

Prvními obyvateli oblasti byli Keltové, kteří se tu usadili někdy ve 4. století př.n.l. Po Keltech sem přišli Římané, územím tehdy vedla i hlavní spojovací cesta z Aquileie do Salzburgu.

V 7. století se v oblasti usadili Bavoři a od tohoto okamžiku začala skutečná historie tohoto městečka.
Za jakých okolností dostalo městečko svůj název, není zcela jasné. 27. července 1289 obdržela obec za vlády arcibiskupa Rudolfa Hohenegga městské právo. Vzhledem ke geograficky ideální poloze a strategickému významu obdrželo město celou řadu zvláštních výsad a privilegií.

V letech 1731 - 1732 ho bylo nuceno opustit na 3000 protestantů kvůli tzv. emigračnímu ediktu. V období 1365 až 1865 bylo město zasaženo celkem pěti ničivými požáry. Tyto požáry bohužel zničily mnoho historických budov. "Ševcovská věž" - Schusterturm, pozdně gotické sloupoví, je jednou z mála památek, které přežily ničivé plameny.

Na začátku 14. století, po sporu s vévodou Albrechtem Rakouským, vznikl městský znak. Tvoří jej červený štít se stříbrnou městskou hradbou, jednou obloukovitou bránou a dvěma cimbuřími v pozadí. Nad obloukem visí stříbrné kolo s osmi paprsky.

Dokončení železniční tratě Bischofshofen - Selzthal v roce 1875 přineslo ekonomický boom. Ovšem současným jasně vedoucím ekonomickým trendem v regionu je bezesporu cestovní ruch, a zejména zimní sporty.

I přes několik ničivých požárů se v obci dochovala alespoň část historických hradeb a městského vodního příkopu. Přístupné veřejnosti jsou Hexenturm – Věž čarodějnic a Věž kapucínů. V městském farním kostele, v tamní trojlodní bazilice, jsou umístěny památeční varhany skladatele Paula Hofhaymera.

Část Kapucínské věže slouží jako muzeum zámku v Lerchenu, který sám o sobě představuje jakési vlastivědné muzeum, kde se návštěvníci mohou seznámit trochu blíže s historií, řemesly a se sakrálním uměním Radstadtu.

Naučná stezka tisíciletí, tzv. Milleniumspfad, vede návštěvníky tisícem kroků kolem historických městských hradeb a vypráví příběh tohoto nádherného města.

Zimní areál patřící ke Ski Amadé je doslova rájem pro milovníky zimních sportů a obec Radstadt leží v samém srdci tohoto ráje. Možnosti ubytování pro turisty jsou velice rozsáhlé, najdete zde snad všechny kategorie ubytování.

Místo

Radstadt 47° 23' 6.774" N, 13° 27' 58.0572" E
Location