Jste zde

Domů » Dachstein / Schladming

Pruggern v létě

Rakouská vesnička Pruggern

Pruggern, rodinné cyklistické středisko a centrum pěší turistiky v oblasti Gröbminger Land, skýtá opravdu nepřeberné množství příležitostí k výletům do hor a k pěším túrám. Velice oblíbené je například putování na Galsterbergalm do nadmořské výšky 1 800 metrů.

Za pouhých 20 minut dojdete až k horské chatě, kde je k dostání široký výběr vlastních výrobků jako hovězí speciality z vysočiny nebo třeba chutné kozí sýry. Odtud se pak můžete za další asi 1,5 hodinu vyšplhat až na Pleschnitzzinken, ležící ve výšce 2 112 m.n.m. Ze zmíněného horského vrcholu si užijete jedinečný výhled na národní park Gesaeuse na východní straně a na Dachstein na západě.

V roce 1991 byla zřízena naučná stezka pro děti se zaměřením na ochranu životního prostředí. Maskot ještěr Ramsaurus Kali vysvětluje dětem na 4 km dlouhé okružní naučné stezce různé procesy, týkající se oblasti životního prostředí a přírody. Velmi působivá je rokle Wörschachklamm, kterou vyhloubila voda v průběhu mnoha a mnoha let do skály. Vodopád na říčce Wörschachbachs je jedním z nejkrásnějších přírodních divů Rakouska.

Pro cyklisty a milovníky horských kol doporučujeme vypravit se na okruh Weissenbachrunde, který vede asi 24 kilometrů od Pruggernu přes Aich až na Weissenbach, a jenž se dá v klidu zvládnout zhruba za 1 hodinu a 20 minut. Trochu náročnější je 21 kilometrů dlouhá túra Assacher Scharte. Je potřeba zdolat převýšení 650 m, abyste se dostali do Assachu, přičemž projdete kolem mýtné stanice ve Stoderzinkenu a dále budete pokračovat ve směru na Gröbming a zpět na místo startu.

Zcela mimořádnou výzvou pro profesionální cyklisty je tzv. Storn Alm a Kufstein Hike & Bike Tour. Zde se ukáže vaše skutečná výkonnost a celková fyzická kondice. Tato túra skýtá opravdu nezapomenutelný panoramatický výhled a pro freeridery je právě tady několik skvělých "downhills". Z Pruggernu musíte vystoupat na Storn Alm až do nadmořské výšky 1 600 metrů a dolů se vám posléze nabízejí dvě varianty sjezdu. Buď využijete komfortní lesní cestu, ale to není nic pro freeridery. Ti se určitě rozhodnou pro přímý sjezd dolů ze strmých kopců.

Rakouský vrcholek Pleschnitzzinken
Část rokle Wörschachklamm

Místo

Galsterbergalm, Pruggern 47° 24' 6.2532" N, 13° 51' 52.0128" E
Location