Jste zde

Domů » Salzburger Sportwelt Amadé

Pfarrwerfen

Rakouský Pfarrwerfen a letní krajina

Pfarrwerfen je obec v rakouské spolkové zemi Salcbursko, v okrese St. Johann im Pongau (do roku 2002 to byl okres Werfen).

Ve vesničce žije něco málo přes 2 tisíce obyvatel a je rozdělena do 9 místních částí, Dorf, Dorfwerfen, Ellmauthal, Grub, Laubichl, Lehen, Maier, Pöham a Schlaming.

Historie

Od 5. století př.n.l. bylo území osídleno Kelty a někdy kolem roku 200 př.n.l. se pak stalo součástí království Noricum, které se kolem roku 50 n.l. stalo součástí Římské říše.

V 5. století se začala Římská říše hroutit a roku 488 vojevůdce Odoaker nařídil stažení římského obyvatelstva z oblasti. V 8. století tady začala systematická christianizace (pokřesťanštění), byla založena arcidiecéze biskupem Rupertem Salzburským a roku 711 byl postaven klášter "Cella Maximiliana" v Bischofshofenu.

První písemná zmínka o Pfarrwerfenu se objevuje v darovací smlouvě z roku 1074 od arcibiskupa Gebharda von Helfensteina, a od roku 1398 patřil k arcibiskupství Salzburg.

Prešpurským mírem z roku 1805 došlo k začlenění Pfarrwerfnu se Salcburskem do Rakouska. 9 dubna 1809 Rakousko začalo válku proti Francii a v důsledku porážky Rakouska bylo Salcbursko dočasně včleněno do Bavorska. Ovšem po Vídeňském kongresu v roce 1816 bylo Salcbursko definitivně přičleněno zpět k Rakousku.

Zajímavosti

Místní farní kostel je zasvěcený svatému Cyriakovi. Pozdně gotický kostel s jeho "bazilikální síní" pochází s největší pravděpodobností ze 14. století. Asi roku 1510 byla postavena v levé postranní lodi kaple Nothelferkapelle (kaple pomocníků v nouzi). Všechny tři oltáře jsou tzv. křídlové.

V obecním skanzenu můžete mimo jiné navštívit i 6 zachovalých komorových mlýnů. Tyto typy mlýnů byly používány k domácímu mletí. Sedláci mohli získat právo provozovat mlýn buď samostatně nebo společně s několika dalšími, aby naplnili svou vlastní potřebu mouky. Poprvé bylo toto zařízení písemně zmíněno v roce 1739.

Aktivity

Pfarrwerfen nabízí nepřeberné množství možností pro příjemné strávení volného času. V létě jsou zde k vidění až neuvěřitelně krásné horské scenérie pohoří Tennen a celá oblast je skvěle připravena na pěší turistiku a cykloturistiku.

Ti, kteří dávají přednost trošku většímu dobrodružství, dozajista nepohrdnou nabídkou paraglidingu. Jsou tu dokonce pro náruživé lovce provozovány i lovecké revíry.

V zimním období je lyžařský areál Skigebiet Werfenweng doslova "přede dveřmi". Samozřejmě, že se můžete vydat i do okolních lyžařských areálů, které jsou součástí lyžařského sdružení Ski Amadé. Například známé středisko Schladming je vzdálené asi 40 km.

Také milovníci běžkování zde objeví velké množství bílých stop a nechybí ani příležitosti k sáňkování anebo ledové kluziště.

Místo

Pfarrwerfen 47° 27' 29.9988" N, 13° 12' 20.0016" E
Location