Jste zde

Domů » Salzburger Sportwelt Amadé

Návštěva Kleinarlu

Rakouské středisko Kleinarl v zimě

Kleinarl je malá vesnička s přibližně 800 obyvateli, ležící v salcburském okrese St. Johann im Pongau, na okraji Národního parku Hohe Tauern v nadmořské výšce 1.014 metrů. Místní části se nazývají Hinterkleinarl a Mitterkleinarl, část Vorderkleinarl už ale patří k městečku Wagrain.

Obcí protéká říčka Bach, nejvyšší okolní horou je Faulkogel (2.654 m), nejnápadnější a zároveň "domácí" horou je však Ennskraxn (2.410 m), nazývaná jen také krátce "Krax". V její bezprostřední blízkosti pramení řeka Enns.

V obecním znaku můžete vidět na zeleném podkladu zlaté jelení parohy dvanácteráka, mezi kterými je umístěné kolo od vozu se šesti paprsky.

Mezi nejvýznamnější místní památky patří gotický farní kostel sv. Laurentiuse, který byl vysvěcen v roce 1443. Oltář byl vytvořen v roce 1775 sochařem Peterem Schmidem. V letech 1984 až 1986 bylo strženo barokní rozšíření budovy z roku 1775.

K oblíbeným letním výletním cílů patří okolní jezera Jägersee a Tappenkarsee. Tappenkarsee je velké horské jezero, rozkládající se v nadmořské výšce 1.762 m. Má vynikající kvalitu vody.

Jezero je populární oblastí pro pěší turistiku, horské a lyžařské túry. Jägersee je "menším bratrem" jezera Tappenkarsee, leží pod ním v nadmořské výšce 1.099 metrů, na konci údolí Kleinarler Tal.

Hory máte všude na dosah, kolem nich se rozprostírá divukrásné údolí, to všechno spolu s čistým vzduchem a nádhernou přírodou láká návštěvníky k turistice, horolezectví, nordic walkingu, jízdě na koni, cyklistice i k zábavným projížďkám člunem.

Jen asi 30 km od Kleinarlu, u obce Werfen, se nalézá Eisriesenwelt. Jedná se o nejdelší ledovou jeskyni na světě. Návštěvníci budou určitě přímo uchváceni nádhernými zážitky z mnoha druhů tamního ledu.

Uvnitř lyžařského areálu Skigebiet Kleinarl Flachauwinkl se dá skvěle lyžovat, užít si freeskiing, snowboarding, výlety na sněžnicích, sáňkování, curling, jízdu na saních tažených koňmi. Objevíte tady i sáňkařské dráhy nebo bílé stopy pro vyznavače běhu na lyžích.

Starší generace mezi fanoušky zimních sportů si určitě spojí obec se jménem Annemarie Moser-Pröll, která dominovala mezinárodnímu lyžování v 70. a 80. letech minulého století a vyhrála šest zlatých medailí na olympijských hrách i mistrovství světa.

Z celkového počtu 62 závodů Světového poháru, kterých se tato fenomenální lyžařka ze Salcburska zúčastnila, stála 6x na nejvyšším stupni, získala 6 velkých křišťálových koulí za vítězství ve Světovém poháru. Dnes vede tato rakouská sportovkyně století jednu místní kavárnu, kde můžete obdivovat mnoho z jejích cen a medailí.

Místo

Kleinarl 47° 16' 30.9684" N, 13° 19' 10.38" E
Location