Jste zde

Domů » Grossarltal - Hochkönig

Mühlbach

Rakouská obec Mühlbach v zimě

Mühlbach am Hochkönig je obec v okrese St. Johann im Pongau, v rakouské spolkové zemi Salcbursko. Obec má rozlohu 52 km² a zhruba 1700 obyvatel. Je rozdělena ještě na další místní části Schlöglberg, Mitterberg, Schmölz a Oberwirth.

Něco z historie

První písemná zmínka o obci se objevuje v roce 1350, V té době byl ovšem název místa trochu jiný, dnešní obec Mühlbach byla označována jako "Mulpach". Roku 1519 povolil arcibiskup Leonhard stavbu Sebastianské kaple a v roce 1637 byla dokončena stavba kostela.

V prehistorických dobách byla obec hornickým místem. Už před 4000 lety tady ilyrští osadníci na Mitterbergu těžili měď.

Měděná ruda se zahřívala pomocí metody ohně, pak se kropila vodou "aby se rozdrobila" a nakonec se odstranila pomocí bronzových cepínů. S tehdejšími primitivními a namáhavými metodami horníci již v té době dosahovali hloubek až 120 metrů. Těžba byla ale najednou zastavena bez známých důvodů a získávání měděné rudy upadlo na následujících 2000 let v zapomnění.

V době rozkvětu hornictví žilo v místě na 3000 lidí, z nichž ale většinu tvořili právě horníci. Po anexi Rakouska Německem byla těžba mědi obnovena, ale po rychlém poklesu cen v roce 1977 hornictví v této části Rakouska definitivně skončilo.

Zajímavosti

Několik tisíc let stará historie hornictví se návštěvníkům představuje v místním Muzeu hornictví a vlastivědy. Bývalí zkušení horníci tady fungují jako velmi dobří průvodci, kteří jsou schopni opravdu profesionálním způsobem vyprávět o těžbě rudy. Ukázkové a veřejnosti přístupné těžební štoly pak představují názornou ukázku, jak to zde vypadalo již od starověku až po současnost.

Aktivity

Opravdu mnohostranné jsou nabídky nejrůznějšího trávení volného času v Mühlbachu. Patří sem např. kuželková dráha, vyjížďky na koních, tenisové kurty, nejrůznější tratě pro horská kola, stezky pro pěší turistiku (cca 140 km), rybaření anebo plavání.

V zimě jsou připraveny pro milovníky zimních sportů běžkařské stopy, sáňkařské dráhy i zimní turistické trasy. Okolní lyžařská oblast Hochkönig patří se svými 150 km sjezdovek do lyžařského sdružení Ski Amadé, které zahrnuje přibližně 800 km sjezdovek a 270 vleků a lanovek.

Sportovci

Mezi významné místní rodáky patří skokan na lyžích Sepp Brandl, který v roce 1936 jako první člověk přeskočil do té doby "bájnou" hranici 100 metrů na velkém skokanském můstku ve slovinské Planici. Na jeho počest stojí dnes ve městě památník. Roku 1961 se tu také narodil Robert Zoller, lyžařský závodník Světového poháru.

Místo

Mühlbach am Hochkönig 47° 22' 33.8304" N, 13° 7' 56.316" E
Location