Jste zde

Domů » Dachstein / Schladming

Letní novinky na Dachsteinu 2013, 1. část

Dachstein - Sky Walk

Panoramatická gondolová lanovka

Návštěvníky Dachsteinského ledovce čeká od 18. května 2013 příjemné překvapení. Známá atraktivní místa jako Sky Walk, Ledový palác, Ledovcová restaurace, horolezecké výstupy a další, jsou od tohoto data pohodlně přístupná novou dachsteinskou "panoramatickou gondolou". Při jízdě touto novou gondolou, která byla zhotovena ze skla, budete mít Dachsteinský horský masív a ledovec doslova na dosah.

Již za fungování dosavadní lanovky "Dachstein - Südwandbahn“ se stala cesta na ledovec skutečným zážitkem. Během několika minut překonáte 1000 výškových metrů. Lanovka jede bez podpěr až ve výšce 210 m nad jižní stěnou Dachsteinu. Od 18. května se tedy mohou návštěvníci opět vydat po několika týdnech vynucené stavební přestávky do fascinujícího světa ledovců, do nadmořské výšky téměř 3.000 metrů.

Inovativní design lanovky byl realizován ve spolupráci s firmou Carvatech. Obě kabiny nabízejí místo pro zhruba 50 lidí a převýšení 1000 metrů mezi dolní a horní stanicí zvládnou asi o 15% rychleji, než stará lanovka. Video screeny uvnitř gondol informují v rámci jízdy o všech zajímavých místech v pohoří Dachstein, aby se cestující nenudili. Jedna gondola je také vybavena jakýmsi balkónem, který poskytuje místo pro cca 10 osob.

Tato nová Dachsteinská lanovka zůstane až do konce listopadu v nepřetržitém provozu. Její oficiální uvedení bylo ale naplánováno až na červenec, kdy byl dokončen a uveden do provozu i nový Dachsteinský visutý most.

Schody do nikam

Ve štýrském prázdninovém regionu Schladming - Dachstein čeká na návštěvníky úplně nová atrakce. Na jižní stěně Schladmingského ledovce bylo otevřeno vedle visutého mostu "Schodiště do nikam“ ("Treppe ins Nichts”).

14 úzkých schůdků vede na malou plošinu. Kdo tam vstoupí, ocitne se více než 100 metrů vysoko nad rozeklanými skalami dachsteinského horského masivu. Toto schodiště pro mimořádně odvážné návštěvníky je zabezpečeno skleněným zábradlím, má sklon 12% a je součástí nejvýše položeného visutého mostu v Rakousku.

"Je to velkolepé nové lákadlo outdoorového typu pro naše hosty", říká Hermann Gruber, vedoucí oddělení cestovního ruchu v regionu Schladming - Dachstein. "Visutý most dokonale zapadá do našeho překrásného přírodního prostředí a doplňuje již tak dost zajímavé atrakce v okolí Dachsteinského ledovce".

Stavba tohoto "schodiště" v extrémním terénu byla velkou výzvou a celý projekt byl realizován na základě nápadu Karla Höflehnera, prokuristy společnosti Planai Bahnen, a do úspěšného konce jej přivedla tyrolská firma HTB z Imstu.

Dachstein - ledový palác