Jste zde

Domů » Salzburger Sportwelt Amadé

Hüttschlag

Rakouská vesnička Hüttschlag

Rakouská vesnička Hüttschlag se nachází v okrese St. Johann im Pongau, má rozlohu 97 km². Obec leží v nadmořské výšce 1.030 metrů a má asi 1000 obyvatel. K místním částem obce patří také Karteis a See.

Hüttschlag se nachází v údolí Grossarltal a je přímo jedinečným celoročním turistickým letoviskem, které nabízí klid, přírodu, odpočinek, útulnost a "dotek domova".

Něco z historie

První písemná zmínka o území Grossarltalu se objevuje již v roce 930. Arcibiskupství ve městě Salzburg bylo majitelem území od roku 1000 a později celou oblast také spravovalo. Od roku 1805 a pak již trvale od roku 1816 bylo území spojeno s Rakouskem. Součástí obce je od roku 1991 národní park Hohe Tauern.

Pamětihodnosti

Místní farní kostel svatého Josefa byl vysvěcen v roce 1879 arcibiskupem Maximilianem Gandolfem von Khuenberg. Kostel má sloupový barokní hlavní oltář zasvěcený právě svatému Josefovi.

Muzeum Talmuseum Hüttschlag láká návštěvníky k prohlídce pokladů z údolí. V muzeu se můžete dozvědět zajímavé informace o tématech, jako je les a voda, ale také o těžbě mědi a síry v Grossarltalu.

Ve dvou hlavních budovách je umístěno mnoho exponátů a ve vedlejších budovách si můžete prohlédnout pekařskou pec, udírnu, palírnu, mlýn a lovecký "zámeček". Kromě přehlídky místní mytologie a historie obce zde bývají i zvláštní výstavy.

Sport a volný čas

V obci je vybudována asfaltová a curlingová dráha, plavecký bazén, tenisový kurt, Inline Skating Park, najdete tady pár rybníků pro rybaření, kuželkovou dráhu a dokonce si můžete vyrazit i na lov. Také se zde organizují lety na rogalu a paragliding.

Četné, dobře značené cyklostezky, trasy pro horská kola a turistické stezky procházejí překrásnými lesními úseky a zavedou vás k mnoha horským chatám a do nádherné přírody v okolí. Proto se tato oblast může pochlubit titulem "Tal der Almen", tedy Údolí vysokohorských pastvin.

Obzvlášť oblíbené jsou výlety na Hirschgrubenalm a Maurachalm. Dalším lákadlem pro turisty bývá skalní stěna nedaleko vesničky.

V zimě se aktivním sportovcům otevírají široké možnosti k bruslení, sáňkování, běhu na lyžích, výletům na sněžnicích, lyžování a snowboardingu v blízkých lyžařských střediscích Ski Amadé.

Místo

Kostel svatého Josefa, Hüttschlag 47° 10' 28.3224" N, 13° 14' 2.4684" E
Location