Jste zde

Domů » Dachstein / Schladming

Horská kola

Závody na Planaii ve Schladmingu
Autor: Douglas Cook

Přírodní krajina v regionu Schladming - Dachstein nabízí milovníkům horské cyklistiky a jízdy na kole vše, po čem jejich srdce touží.

V nabídce jsou cyklotrasy všech stupňů obtížnosti v různých nadmořských výškách, i výlety do nejrůznějších okouzlujících destinací.

Kromě ostrých uphillů a downhillů jsou pro cyklisty připraveny samozřejmě i idylické a pohodové trasy s mnoha zážitky, jako je například Ennsradweg.

Kdo se chce dostat vysoko, ale přitom nechce vynaložit moc námahy, pro toho doporučujeme elektrické kolo, tzv. E-Bike. S tímto kolem na vás budou čekat fantasticky krásné vyjížďky.

Na Hauser Kaiblingu a okolních horách jsou četné cyklistické stezky a trasy pro horská kola. Celkem je zde 48 tras o délce 930 kilometrů a s převýšením 25.000 výškových metrů. Na 20 značených MTB trasách poznáte rozmanitost a krásu Schladminger Tauern a přírodního parku Sölktäler.

Panorama - Mountainbike - Runde

"Zlatým hřebem" pro horská kola v této štýrské oblasti je panoramatický okruh. Začíná u WM Planai ve Schladmingu. Po krátkém stoupání se dostanete na půvabné místo Birnberg a budete pokračovat po prašných a lesních cestách.

Po krátkém, ale náročném downhillu se dostanete přes "Cestu filozofů" (Philosophenweg) ke skokanským můstkům v Ramsau am Dachstein - Ort. Po stoupání dlouhém více než 5 km dojedete k dolní stanici lanovky na ledovec Dachstein. Odtud budete mít nádherný výhled na masív Dachsteinu.

Cesta pokračuje dále na úpatí Dachsteinu směrem na Bachlalm. S trochou štěstí můžete po cestě zahlédnout sviště. Poté pojedete opět ve směru Ramsau a pak po lesní cestě do Filzmoosu. Po strmém stoupání se dostanete ke sjezdu do Mandlingu, odkud se pohodlně dostanete zpátky do Schladmingu.

I když zrovna nemáte fyzickou kondici zkušeného horského cyklisty, ani vy se nemusíte vzdát potěšení z jízdy na kole v horách. Na cyklostezky se můžete vydat i na e-biku. K dispozici je síť půjčoven a nabíjecích stanic.

Již 12 ubytování se zařadilo na seznam hotelů vstřícných k cyklistům: "Mountainbike-Hotels Schladming - Dachstein". Musí splňovat následující kritéria:

Kolárna pro úschovu kol, myčka pro kola, nářadí pro opravy kol, prádelna a sušárna pro cyklistické oblečení, kontaktní osoba pro cyklisty MTB v domě, bike info koutek, tři MTB túry s průvodcem týdně.

Bikepark Planai

To co je v zimě rájem pro lyžaře, je v létě rájem pro downhill na horských kolech. Bikepark Planai je jedním z nejvyhledávanějších míst pro tréninky a Světové poháry ve Štýrsku: Start je v nadmořské výšce 1.830 m. Nahoru se pohodlně dostanete lanovkou Planai-Seilbahn.

Různé úrovně obtížnosti dávají nováčkům i profesionálům příležitost zlepšit své dovednosti. Ambiciózní "downhillové" se vydají po sjezdové trati s rychlostními skoky, freerideři zase po trailu Jack Lumber, který je vybaven northshore prvky a vyžaduje hodně technických dovedností.

Reiteralm

Také na Reiteralmu zažijí horští cyklisté skvělou sportovní dovolenou. Třeba na okruhu "Reiteralm-Runde" (Schladming - Rohrmoos - Preuneggtal - Reiteralm - Pichl - Schladming) se rozhodně nikdo nudit nebude. Pro nezkušené jezdce je připravena i jeho "light" verze.

Celková délka trasy je 43 kilometrů, převýšení 1.270 metrů, převážně asfaltové nebo šotolinové cesty.

Místo

Skokanské můstky Ramsau 47° 25' 3.5472" N, 13° 39' 19.404" E
Location