Jste zde

Domů » Dachstein / Schladming

Gröbming od A do Z, 1. část

Gröbming

Obec Gröbming v okrese Liezen v Horním Štýrsku se rozkládá na jedné plošině v údolí Ennstal, v nadmořské výšce 770 m. Území této obce hraničí s léčivými klimatickými lázněmi regionu Dachstein - Tauern a horstvem Kamm a Stoderzinken. Díky každoroční rallye historických vozidel Ennstal Classic je místo známé i daleko za svými hranicemi.

Vlastivědné muzeum bylo otevřeno v roce 1992 a své návštěvníky přijímá od poloviny června do října. Poskytuje pohled na osídlení a na církevní dějiny a také vás seznámí s chodem tamní mlékárny, se stavem školství či se životem obce.
Opravdu krásný je od jara do podzimu lázeňský park v centru městečka. Kromě unikátní "Dufsteinareny" zde objevíte také nádherné fontány a květinové záhony s původními domácími rostlinami. V lázeňském parku je vybudováno i minigolfové hřiště.

Místní farní kostel je jedním z nejstarších kostelů v severním Štýrsku, byl postaven v 15. století a uvnitř ukrývá největší křídlový oltář v této rakouské spolkové zemi. Toto mistrovské pozdně gotické dílo bylo vytvořeno slavným sochařem Lienhardem Astelem.

Za návštěvu stojí silnice Stoderzinken-Alpenstrasse. Nyní nově zrekonstruovaná alpská silnice, kde se neplatí žádné mýto, je nejvýše položená silnice Štýrska a zcela jistě umožňuje nejkrásnější výhled na zelenající se krajinu. Z Gröbmingu vede tato silnice s průměrným stoupáním 9 % asi 11 km Dachsteinským horským masivem až do nadmořské výšky 1845 metrů.

U Stoderzinkenu narazíte také na pozoruhodný kostelík Friedenskircherl, který zde stojí již více než 100 let. Stezka k Friedenskircherlu je vyhledávaná mnoha turisty. Výstup na Stoderzinken (2 047 m) je bezpečný a nabízí nádherný výhled, který vám dozajista vynahradí to úsilí, které jste musili na výstup vynaložit.

Gröbming se plným právem chlubí hrdým titulem "klimatické léčebné lázně" a opravdu mnoho návštěvníků využívá pobytu v rámci své dovolené k návštěvě zdejšího zařízení. V roce 2007 tu bylo také postaveno zvláštní ozdravné zařízení. Na jedlovém klestí se tu nastříká solanka, a podle zkušeností těch, co tento vpravdě neobvyklý a současně zajímavý ozdravný pokus vyzkoušeli na vlastním těle, je to skutečná úleva pro dýchací cesty a současně i pro duši.

Místo

Gröbming 47° 26' 21.8616" N, 13° 54' 6.2496" E
Location